Czym jest gluten?
Według ukochanej cioci wikipedi jest to ,,mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.”
W czym się znajduje?
W zbożach: m.in. pszenica, pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies , mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna musli, makaron, sucharki. W panierkach do mięs i ryb, napojach mlecznych z dodatkiem słodu jęczmiennego, produktach mlecznych z ziarnami zbóż. I wielu innych produktach przetworzonych, które zawierają te składniki.
No dobrze ale co nam daje gluten? Dlaczego teraz jest moda na wszystko co ma napis ,,bez glutenu”?
Dotychczas dietę bez tego składnika, stosowały osoby uczulone, lub chore na celiakię.
Więc dlaczego rezygnują z niego zdrowe osoby?
Skoro brak glutenu tak zubaża jadłospis, czemu bez konieczności tak wiele osób z niego rezygnuje? Najnowsze badania wykazują, że bezcelowe przejście na dietę bezglutenową może być szkodliwe. Jeśli faktycznie czujesz się źle po spożyciu wyżej wymienionych produktów, to skonsultuj się z lekarzem. Ale co rozpoczęło tę ,,modę”?
Wszystko za sprawą pewnego naukowca, który ogłosił, że gluten powoduje zmęczenie, bóle głowy, niestrawność czy ból brzucha. Jednak kolejny eksperyment obalił jego teorię. W pewnym wywiadzie dr Anna Malinowska z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu powiedziała , że wyeliminowanie glutenu z diety bez konsultacji z lekarzem, może doprowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie, liczne niedobory ważnych związków: kwasu foliowego, witamin z grupy B, cynku, selenu, wapnia oraz magnezu. Już mamy odpowiedź.
Szał na brak glutenu w diecie wyszedł z błędnej ,,diagnozy” eksperymentu. Pamiętajcie nie dajcie się zwariować. Nasz organizm potrzebuje wszystkich składników, zbilansowanej diety do prawidłowego funkcjonowania. O ile nie mamy alergii, nietolerancji czy innych tego typu blokad ,powinniśmy jeść wszystko. Pieczywo i makarony też są zdrowe!
Według ukochanej cioci wikipedi jest to ,,mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.”
W czym się znajduje?
W zbożach: m.in. pszenica, pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies , mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna musli, makaron, sucharki. W panierkach do mięs i ryb, napojach mlecznych z dodatkiem słodu jęczmiennego, produktach mlecznych z ziarnami zbóż. I wielu innych produktach przetworzonych, które zawierają te składniki.
No dobrze ale co nam daje gluten? Dlaczego teraz jest moda na wszystko co ma napis ,,bez glutenu”?
Dotychczas dietę bez tego składnika, stosowały osoby uczulone, lub chore na celiakię.
Więc dlaczego rezygnują z niego zdrowe osoby?
Skoro brak glutenu tak zubaża jadłospis, czemu bez konieczności tak wiele osób z niego rezygnuje? Najnowsze badania wykazują, że bezcelowe przejście na dietę bezglutenową może być szkodliwe. Jeśli faktycznie czujesz się źle po spożyciu wyżej wymienionych produktów, to skonsultuj się z lekarzem. Ale co rozpoczęło tę ,,modę”?
Wszystko za sprawą pewnego naukowca, który ogłosił, że gluten powoduje zmęczenie, bóle głowy, niestrawność czy ból brzucha. Jednak kolejny eksperyment obalił jego teorię. W pewnym wywiadzie dr Anna Malinowska z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu powiedziała , że wyeliminowanie glutenu z diety bez konsultacji z lekarzem, może doprowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie, liczne niedobory ważnych związków: kwasu foliowego, witamin z grupy B, cynku, selenu, wapnia oraz magnezu. Już mamy odpowiedź.
Szał na brak glutenu w diecie wyszedł z błędnej ,,diagnozy” eksperymentu. Pamiętajcie nie dajcie się zwariować. Nasz organizm potrzebuje wszystkich składników, zbilansowanej diety do prawidłowego funkcjonowania. O ile nie mamy alergii, nietolerancji czy innych tego typu blokad ,powinniśmy jeść wszystko. Pieczywo i makarony też są zdrowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz